LinkedIn: Rolodex of actief netwerk?

Marjolein Bongers - House of Social Media Waarschijnlijk heb jij – net als 5 miljoen andere Nederlanders - een profiel op LinkedIn. Uit ervaring en tijdens mijn trainingen merk ik echter dat de meeste mensen LinkedIn gebruiken als een soort online Rolodex. “Ik doe er niks mee, voeg alleen contacten toe” is een veelgehoorde opmerking tijdens LinkedIn trainingen.

Je kent het wel; op een netwerkevent ontmoet je mensen en aan het einde van de avond ga je naar huis met een hoop visitekaartjes in je zak. Deze visitekaartjes belanden dan uiteindelijk ergens in een  hoek op je kantoor of (als ze geluk hebben) worden ze netjes opgeborgen in een visitekaartjemap. In de loop van het jaar komen er uiteraard nieuwe kaartjes bij dus voor je het weet lig je ergens onderop en denken mensen niet meer aan je.

Het mooie van LinkedIn is dat - zodra je iemand toevoegt aan je netwerk - je ervoor kunt zorgen dat je top-of-mind blijft bij deze persoon. Hoe? Heel eenvoudig, door regelmatig een statusupdate te plaatsen. Wellicht heb je eigen content (denk aan een blog, column of persbericht) maar je kunt natuurlijk ook  content ‘hergebruiken’. Bijvoorbeeld door nieuws over je branche te delen. Voeg er dan wel altijd een persoonlijke noot aan toe. Waarom vind je het een interessant artikel? Ben je het met de schrijver eens of juist niet? Door je eigen sausje over het artikel te gieten, laat je je expertise zien en bouw je aan je autoriteit.

De valkuil die veel LinkedIn gebruikers maken is alleen maar te zenden en te vertellen hoe fantastisch ze zijn. Succes geboekt zus, nieuwe opdrachtgever gescoord zo. Niet doen! LinkedIn is immers een sociaal platform! Luister naar je netwerk. Reageer op berichten van anderen. Ga de interactie aan. Dat is echt niet moeilijk! Reageer eens op een bericht of geef simpelweg aan dat je het ‘interessant’ vindt.  

Kortom: ontdek dat LinkedIn veel meer voor je kan betekenen dat alleen je online Rolodex te zijn. Vergroot je zichtbaarheid en zorg ervoor dat je top-of-mind bent binnen je netwerk op LinkedIn door kennis te delen en de interactie aan te gaan.

Succes!  Wil je mee discussiëren over dit onderwerp dan kan dat natuurlijk via www.linkedin.com/in/marjoleinbongers