Facebook na overlijden

marjolein Bongers - House of Social Media Niet het leukste onderwerp om een artikel over te schrijven. Maar wat gebeurt er met jouw Facebook account indien je overlijdt? Ik moest er aan denken toen ik vernam dat het glossy magazine DOOD werd gelanceerd, met als hoofdredacteur Katja Schuurman.

We denken liever niet aan de dood, maar toch is het fijn om het ook online goed geregeld te hebben voor het geval je niet meer op de wereld bent. Wat gebeurt er met je social media profielen? In dit artikel leg ik uit hoe je het organiseert voor je Facebook account. 

“Cover magazine DOOD”

Bij je Facebook instellingen kun je een contactpersoon aanwijzen die jouw account na je overlijden beheert. Deze persoon kan geen berichten plaatsen, maar wel de profielfoto veranderen en vriendschapsverzoeken accepteren. Ook kunnen vrienden nog berichten plaatsen op de pagina. Accounts die een herdenkingsstatus hebben, worden niet meer getoond in  “people you may know” en worden ook niet meer getoond in de verjaardagskalender. 

Wil je dat jouw Facebook profiel volledig verwijderd wordt na je overlijden, dan kun je bij deze instelling ook je accountverwijdering aanvragen. 

Na je overlijden zullen je naasten of familie dan een overlijdensakte moeten indienen bij Facebook.

Is er een dierbare van jou overleden en heeft deze persoon geen inloggevens achtergelaten en niets ingesteld? In dat geval kan er tevens een herdenkingspagina worden aangemaakt of kan het profiel worden verwijderd. Dit kan via de contactpersoon van Facebook. Overigens kan dit alleen aangevraagd worden door een familielid.

Naast Facebook zijn er natuurlijke nog vele andere sociale netwerken waar je een profiel hebt, mijn advies is om van te voren je inloggevens op papier te zetten en aan te geven wat je er mee wilt na je overlijden en dit te bespreken met een dierbaar persoon.