Foto’s van je kind(eren) online

House of Social Media - Marjolein Bongers Je profielfoto of je coverfoto met jou en je kinderen. Of alleen je kinderen. Slapend met hun duim in de mond, op vakantie in zwembroek. Het gebeurt aan de lopende band, want we tonen onze grootste trots graag in vol ornaat aan de wereld, maar denk je er ooit over na hoe onze kids dat zelf vinden? En welke ingrijpende gevolgen het heeft?

Ik volg veel vriendinnen, collega’s en kennissen via social media omdat ik graag op de hoogte blijf over hoe het met ze gaat. Top, die socials, zo blijven we in elkaars leven, ondanks dat we elkaar niet dagelijks zien. Wat me echter opvalt, is dat veel van hun accounts inmiddels geheel gewijd zijn aan de kinderen. En daarmee geven ze hun kroost een gigantische digitale voetafdruk mee nog voor ze daar zelf over kunnen beslissen. Later solliciteren, een nieuw vriendje? De kinderfoto’s in het badje op jouw tijdlijn ploppen ongewild op, want veel foto's worden openbaar gepost.

Ik ben ook gek op mijn dochter en zou haar het liefst de hele dag aan iedereen laten zien, maar ik probeer te waken voor die digitale voetafdruk. Op mijn social media vind je mij, mijn vriend, mijn volwassen vrienden, maar geen kinderen. Julia, mijn dochter, staat sporadisch op de foto. Bewust. Zelf vond ze dat gek. ‘Waarom sta ik er maar een keer op?’ vroeg ze verbaasd. Ik legde het haar uit. Dat heet privacy, die is nodig en dan heb je straks nog iets te kiezen.’

Ik vroeg me ook nog even af hoe het zit met ouders die gescheiden zijn. Stel dat de vader dagelijks foto's post van zijn kinderen en zijn ex-vrouw heeft hier moeite mee. Heeft hij dan uberhaupt toestemming van de moeder nodig? Ik vroeg het aan Charlotte's Law & Fine Prints . "Het hangt af van de zeggenschap over kinderen en wat daarover onderling is afgesproken. Maar in principe is de toestemming van één ouder voldoende".

Is er dan geen oplossing voor dit dilemma? Natuurlijk wel, maar wees je bewust van de keuzes die je maakt. Zou je een foto van je dochter in bikini aan een willekeurige voorbijganger laten zien? Dan kan hij prima op je openbare account. Doe je dat liever niet? Zet hem dan ook niet online of kijk goed naar je privacy instellingen. Of kies voor de Stories optie van Instagram & Facebook waar ze binnen 24 uur weer verdwijnen. Post in ieder geval bewust. Dat scheelt een vervelend moment voor je kind later bij dat sollicatiegesprek of dat eerste vriendje als als eerste die foto met die knuffel opduikt ;-).