Ga livestreamen via Facebook

Marjolein Bongers - House of Social Media Sinds een paar maanden is het mogelijk om livestreams te starten via Facebook. Dit kan vanuit je persoonlijke pagina maar ook via een Fanpage. In dit artikel heb ik een aantal voordelen en mogelijkheden van Facebook Live voor je op een rij gezet.
 • Live uitzendingen zijn interactief. Kijkers kunnen realtime vragen aan je stellen. Perfect voor het organiseren van een Q&A (vraag en antwoord) of een webinar bijvoorbeeld. Je kunt kijkers ook betrekken bij een evenement of ze een exclusief kijkje achter de schermen van je bedrijf geven.
   
 • De livestreams vallen op in de tijdlijn van je vrienden of fans, omdat ze door Facebook worden gepusht. Zoals je wellicht weet, focust Facebook op video, dus je bereik is met een livestream vele malen hoger dan wanneer je een foto of linkje plaatst.  
   
 • Sinds 2 weken kun je via www.facebook.com/livemap  zien waar ter wereld livestreams zijn. Terwijl ik deze column schrijf (maandagavond, 21.30 uur) zijn in Nederland maar 15(!) livestreams actief. Kortom: check je concurrentie eens. Maken zij al gebruik van livestreaming? Niet? Dan biedt livestreaming enorme kansen om op te vallen en je te onderscheiden.  
   
 • Uit onderzoek blijkt dat Facebookgebruikers drie keer zoveel tijd spenderen aan video’s die live zijn dan aan video’s die niet live zijn. Kortom: de betrokkenheid bij een livestream is vele male groter dan die bij een vlog.
   
 • Heb je een livestream afgerond, dan slaat Facebook deze automatisch op, op je tijdlijn. Kortom: je fans kunnen de video nog altijd een keer terugkijken. Bovendien is het mogelijk om later wijzigingen door te voeren, bijvoorbeeld door personen in je video te taggen.
   
 • Kijkers kunnen zich abonneren op jouw livestreams zodat ze de volgende keer indien jij een livestream start een melding krijgen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik – ondanks alle voordelen – ook nog niet achter de camera ben gekropen. Maar daar komt verandering in! Binnenkort houd ik een Q&A sessie via mijn fanpage House of Social Media. Dan kun je al jouw vragen over social media aan me stellen. Houd mijn fanpage in de gaten. Ik zal de sessie op tijd aankondigen. Zie ik je dan?

Artikel gepubliceerd in Dagblad de Limburger / Limburg Onderneemt 31 mei 2016