Nieuwsberichten van bedrijven via WhatsApp?

Marjolein Bongers - House of Social Media WhatsApp is met meer dan 600 miljoen gebruikers ‘s werelds meest gebruikte messaging applicatie. Nederland telt momenteel 9,5 miljoen actieve gebruikers.

Een aantal bedrijven in Nederland willen daar zijn waar de doelgroep zich bevindt en bieden diverse diensten aan via WhatsApp. Zo kun je bijvoorbeeld nieuws ontvangen van NRC Q en Metro Nieuws en is Coolblue deze week gestart met een test inzake klantenservice via WhatsApp. Volgens Freek Staps (Head of business news NRC Q) is de animo van de lezers groot en hebben duizenden lezers zich inmiddels aangemeld om nieuwsberichten van NRC Q via WhatApp te onvangen. Ook De Online Drogist heeft WhatsApp inmiddels toegevoegd als klantcontactkanaal. Op de site staat het 06-nummer gecommuniceerd en hier kunnen klanten op werkdagen een reactie ontvangen.

Dan hebben we nog de apps als Line (450 miljoen gebruikers) en WeChat (350 miljoen gebruikers) , zij bieden zakelijke accounts aan waar de gebruiker kiest om deze te volgen en liggen mijlenver voor in het aanbieden van de verbinding tussen klanten en bedrijven. Een goed voorbeeld is de case van de lancering van de single “Only One” van Kanye West en Paul McCartney. Meer dan 10 miljoen volgers ontvingen via Line een privé chatbericht van Mr. McCarney met een link naar Soundcloud. Het gebruik van messenger voelt vertrouwd aan, als bedrijf zul je je wel moeten realiseren dat je dan tot de intimi behoort en dat je het absoluut niet mag misbruiken. Een gebruiker die jouw merk uitzoekt om te volgen in een messengerapplicatie zegt heel veel vertrouwen in jouw merk te hebben. Dit zul je dus waar moeten maken.

Veel ontwikkelingen dus op messenger gebied, maar ik vroeg me eerlijk gezegd af of we daar met zijn allen op zitten te wachten. Klantenservice via WhatsApp zou ik persoonlijk nog kunnen waarderen maar op commerciële- of nieuwsberichten zit ik niet te wachten. Maar goed, ik zal geen “standaard” Nederlander zijn dus hebben Dimitry Vleugel @Dim en ik een klein onderzoekje gedaan naar 263 social media gebruikers.

Onderstaand de resulaten!

Onderzoek op initiatief van Marjolein Bongers en Dimitry Vleugel.

Onderzoek uitgevoerd op 7-1-2015

Deelnemers verzameld via Social Media (Twitter, Facebook)

Aantal respondenten : 263