Stalkscan, je Facebook profiel is niet veilig!

marjolein Bongers - House of Social Media Je denkt wellicht dat je goed bezig bent op het gebied van privacy als het gaat om je Facebook profiel. Helaas, ik help je hiermee waarschijnlijk uit de droom.

Sinds stalkscan.com is geïntroduceerd kunnen jouw vrienden én niet-vrienden heel veel informatie over jou achterhalen. En andersom ook natuurlijk ook. De website is gelanceerd door de Belgische hacker die zichzelf Inti de Ceukelaire noemt en de beste man geeft aan dat hij er geen slechte bedoelingen mee heeft maar wilt aantonen hoe gemakkelijk het is om aan de hand van data dingen te achterhalen. De tool lijkt op Graph Search, een functie die Facebook in 2013 zelf lanceerde maar werd ingeperkt vanwege de privacy problemen.

We liken wat af op Facebook. Met de tool Stalkscan kunnen mensen –dus ook de niet-vrienden-  alle foto’s zien die jij geliked hebt. Concreet: like jij een foto op Facebook die door jouw Facebook vriend openbaar is gezet dan kan iedereen dat zien. Ook het commentaar wat door jou is gegeven op de foto of update is zichtbaar.

Indien je op Stalkscan.com de link van een Facebook profiel invult krijg je ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt zien welke pagina’s een persoon geliked heeft en van welke groepen iemand lid is. Zelfs de geheime groepen worden getoond. Tevens kun je een jaartal selecteren en ver terug gaan in het verleden van een persoon.

Ik heb de tool uiteraard getest en –ondanks dat ik Graph Search kende- sta ik toch weer versteld van de informatie die wordt weergegeven. 

Denk in het vervolg even na voordat je op Facebook iets liked of commentaar geeft en kijk eens of de foto van jouw Facebook vriend openbaar of alleen met vrienden is gedeeld. Indien openbaar; ben je er dan van bewust dat jouw comment terug komt in een search via Stalkscan en voor iedereen zichtbaar is.