5 Tips voor video op LinkedIn

Video is hot. Uit onderzoek van (2018) Cisco.com bestaat 80% van het internetverkeer uit video. Ook op LinkedIn kun je gebruik maken van native video. Dit wilt zeggen dat je niet linkt naar bijvoorbeeld YouTube maar dat je zelf je video’s upload. Het voordeel van video’s direct uploaden op LinkedIn in plaats van te linken naar YouTube is dat je over het algemeen een veel hoger bereik krijgt met jouw video. Dit heeft alles te maken met het algoritme, over het algemeen krijgen video’s met een externe link minder bereik dan native video. LinkedIn houdt de gebruikers graag op het platform zelf.

Uit onderzoek blijkt dat bij het kijken van een video de inhoud van jouw video veel beter blijft hangen dan wanneer de kijker deze boodschap via een tekstbericht zou lezen. Het onderzoek gaat nog een stapje verder, bijna 60% van de kijkers weet drie dagen na het kijken van een online video nog waar deze over ging, tegenover 10% als het gaat om de tekst die ze gelezen hebben.

Een ander onderzoek van Videobrewery.com geeft aan dat 64% van de B2B kopers eerder geneigd zijn om een product of dienst te kopen na het zien van een video hierover. 

Voor bedrijven en professionals is video een mooie tool om in te zetten. Bedrijven kunnen hiermee bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen geven. Zeker in combinatie met vacatures is dit heel sterk en op deze manier kun je jouw merk of organisatie makkelijker menselijk maken. Een mooi voorbeeld zijn de video’s van Heijmans en Coolblue, check hun LinkdedIn Pagina op LinkedIn maar eens en laat je inspireren. Professionals kunnen door video marketing in te zetten goed laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Door het gebruik van video wek je sneller het vertrouwen op bij je potentiële klant. 

    “Een groot deel van ons brein is continu bezig met het verwerken van visuele informatie. Het kijken van een video vergt over het algemeen minder van het brein dan het lezen van een tekst”

“Bij het kijken en luisteren naar video worden sneller emoties aangesproken dan bij het lezen van een tekst. Zodra we een video bekijken worden de spiegelneuronen in onze hersenen actief en informatie wordt sneller verwerkt. Bron Susan Weinschenk”

Videomarketing is een krachtige manier om jouw verhaal of het verhaal van je organisatie te vertellen. Uit onderzoek van Animoto.com blijkt dat je de kans op een succesvolle verkoop met 75% kunt vergroten door in te zetten op videocontent. 

In de praktijk zie ik dat steeds meer bedrijven, professionals en freelancers gebruik maken van native video op LinkedIn.  Soms door middel van formats en vaak door losse video’s te posten. Zelf heb ik een videoformat op LinkedIn geïntroduceerd: LinkedIn Coffee Talk. Hier deel ik maandelijks en soms wekelijks LinkedIn tips tijdens een korte videosnack van maximaal 3 minuten.  Ik merkte al gauw dat LinkedIn gebruikers vroegen “wanneer komt er weer een nieuwe LinkedIn Coffee Talk?”.  Zodra je gaat werken met formats zul je zien dat dit over het algemeen beter werkt dan wanneer je telkens losse video’s plaats. LinkedIn-members hebben dan geen idee wat ze kunnen verwachten.

Inspiratie tips
Heb je geen inspiratie voor video’s? Wat denk je van:

Recruitment video
Met deze video’s kun je het verhaal van jouw organisatie beter overbrengen dan platte tekst en de sollicitant krijgt hiermee een beter beeld van jouw organisatie. Het mooie van video? Je kunt beleving overbrengen,  je huidige medewerkers aan het woord laten en de sollicitant een kijkje op de werkvloer geven. 

How To video’s
Een mooi voorbeeld hierin is Pelpina Trip, zij deelt praktische en korte how to video’s op welke manier je zelf video’s maakt met je smartphone. Of check de pagina van Jac van Oord Potatoes . Met het videoformat “De Aardappelmeisjes” zijn er inmiddels 100 vlogs geplaatst waaronder ook how to video’s.  Ook de heren van PPT Solutions delen how to video’s waarin je tips krijgt op welke manier je jouw PowerPoint Presentatie kunt professionaliseren. 

Kennis delen
Deel je kennis of nieuws gericht op onderwerpen in jouw vakgebied. 

Q&A Video
Verzamel via LinkedIn vragen van mensen uit jouw netwerk (dat kan ook met video). Beantwoord vervolgens de vragen in een videoreeks. Je hoeft niet alle vragen in 1 video te beantwoorden, maak er korte videosnacks van. 

Nieuws
Bespreek nieuws uit jouw vakgebied via video en deel jouw visie hierop. Je kunt hiermee tevens interactie uitlokken door te vragen hoe jouw kijkers hier tegenaan kijken. 

Verhalen van klanten
Voor testimonials van klanten kun je perfect video inzetten. Als klanten het verhaal van je organisatie vertellen en hun klantbeleving delen komt dit krachtiger over dan dat je dit zelf doet. Zeker indien we ons kunnen identificeren met deze persoon of organisatie.  

Productvideo
Laat een video zien van jouw product en dit hoeft niet super gelikt te zijn. Soms werkt authentieke video zelfs beter dan een professionele video.  

Waar moet je absoluut rekening mee houden voordat je gaat starten met video op LinkedIn? Ik heb 5 tips voor je!

1. Ondertitel je video’s. Altijd.

LinkedIn is een stil medium en de meeste gebruikers zien jouw video zonder geluid en zullen handmatig het geluid moeten aanzetten. Door het toevoegen van ondertiteling zorg je ervoor dat je direct de aandacht van de kijker pakt. Er zijn verschillende tools waarmee je een video handmatig kunt ondertitelen – zelf gebruik ik hiervoor Camtasia.

2. Vierkant formaat

De meeste mensen zijn geneigd om horizontale video’s te maken voor LinkedIn en dat is prima. Realiseerj e echter dat een vierkante video prominenter in de tijdlijn van LinkedIn verschijnt – maar liefst 78% groter!

3. Laat jezelf zien

Mensen kijken graag naar mensen. Door jezelf te laten zien, ontstaat verbinding. Wees niet bang om dicht bij de camera te komen. Hoe verder je weg staat, hoe meer afstand je creëert tussen jou en de kijker.

4. De eerste 3 seconden

Start je video niet met een saaie en lange (en 5 seconden is al lang) introductie. Vertel direct waar je video over gaat en wat de kijker kan verwachten. Vervolgens start je met de inhoud. LinkedIn-gebruikers haken echt af als je langdradig of onduidelijk bent. Kom direct ter zake.

5. Kort en krachtig

Op LinkedIn kun je video’s plaatsen van maximaal 10 minuten. In de praktijk blijkt dat de gemiddelde LinkedIn-gebruiker dat véél te lang vindt. Houd je video dus kort en krachtig, tussen de 30 seconden en maximaal 3 minuten, afhankelijk van je boodschap en het script.

Een (klein) nadeel; LinkedIn comprimeert de video’s waardoor de kwaliteit van je native video helaas achteruit gaat. 

Mocht je het leuk vinden om mijn video’s op LinkedIn te volgen? Stuur me gerust een connectieverzoek of volg #linkedincoffeetalk. 

Veel succes!

Deel deze pagina op