7 Tips die onmisbaar zijn voor video op LinkedIn

Video is hot en ook op LinkedIn bezig aan een stevige opmars. Uit onderzoek van Cisco (2018) blijkt dat maar liefst 80% van het internetverkeer betrekking heeft op video. Ik vertel je wat de voordelen zijn van video en je krijgt tips voor het opnemen van je eigen video’s.

1. Ondertitel je video’s. Altijd.

LinkedIn is een stil medium en de meeste gebruikers zien jouw video zonder geluid en zullen handmatig het geluid moeten aanzetten. Door het toevoegen van ondertiteling zorg je ervoor dat je direct de aandacht van de kijker pakt en dat je doelgroep ook langer kijkt.

Er zijn verschillende tools waarmee je een video handmatig kunt ondertitelen – zelf gebruik ik hiervoor Camtasia. Let ook op de lettergrootte, veel LinkedIn-gebruikers (80%) kijken video’s op hun mobiel en dan moet je ondertiteling nog wel te lezen zijn. Vind je het handmatig ondertitelen te veel werk? Dan kun je bijvoorbeeld de app Clips gebruiken. Deze app is ontwikkeld door Apple en beschikt over automatische spraakherkenning zodat jouw tekst woord voor woord in beeld komt.

2. Vierkant formaat

De meeste mensen zijn geneigd om horizontale video’s te maken voor LinkedIn en dat is prima. Realiseer je echter dat een vierkante video prominenter in de tijdlijn van LinkedIn verschijnt – maar liefst 78% groter!

Een vierkante video valt dus veel meer op in de tijdlijn van LinkedIn en zorgt voor meer views en interactie. Maar hoe doe je dat? Een foto maken in vierkant formaat is niet zo moeilijk, want die optie zit op elke mobiele telefoon. Maar helaas kun je met je mobiele telefoon – tot dusverre – nog niet filmen in vierkant formaat. Gelukkig kun je hiervoor de app Clips gebruiken, die standaard in vierkant formaat filmt. Je kunt je video natuurlijk ook horizontaal opnemen en je video later in een videobewerkingsprogramma bijsnijden naar vierkant formaat. Houd daarmee dan bij de opname alvast rekening – een deel van het beeld zal namelijk wegvallen. Nog een voordeel (en direct ook een nadeel) is dat het bij een vierkante video niet uitmaakt hoe je je telefoon vasthoudt, rechtop of gekanteld. Het nadeel is, dat als je kijkers hun telefoon een kwartslag draaien naar horizontaal niet het volledige scherm benut wordt.

3. Deel kennis

Video op LinkedIn werkt fantastisch als jij daarin je (vak)kennis deelt. Voordat je begint, is het goed om na te denken over de vraag ‘wat levert deze video de kijker op?’ Zet het antwoord op die vraag ook in de begeleidende tekst van je bijdrage.

4. Laat jezelf zien

Dat klinkt logisch, maar je zou ook video’s kunnen delen waarin je zelf niet in beeld bent. Maar dat werkt veel minder goed. Mensen kijken graag naar mensen. Door jezelf te laten zien, ontstaat verbinding. Wees niet bang om dicht bij de camera te komen. Hoe verder je weg staat, hoe meer afstand je creëert tussen jou en de kijker. De eerste keer is altijd spannend, maar het wordt makkelijker als je het vaker doet.

5. De eerste 3 seconden

Het begin van je video is erg belangrijk. Start je video dus niet met een saaie en lange (en 5 seconden is al lang) introductie. Vertel direct waar je video over gaat en wat de kijker kan verwachten. Vervolgens start je met de inhoud. LinkedIn-gebruikers haken echt af als je langdradig of onduidelijk bent. Kom direct ter zake.

6. Kijk in de camera

Dat klinkt logisch, maar zeker als je gaat vloggen met je smartphone, ben je vaak geneigd om naar jezelf te kijken en niet naar de camera. Het is belangrijk dat je de kijker aankijkt en daarvoor moet je dus recht in de camera kijken.

7. Kort en krachtig

Op LinkedIn kun je video’s plaatsen van maximaal 10 minuten. In de praktijk blijkt dat de gemiddelde Linked-In-gebruiker dat véél te lang vindt. Houd je video dus kort en krachtig, tussen de 30 seconden en maximaal 3 minuten, afhankelijk van je boodschap en het script.

Deel deze pagina op