Hoe zet je succesvol video in op LinkedIn?

Video is hot en ook op LinkedIn bezig aan een stevige opmars. Uit onderzoek van Cisco (2018) blijkt dat maar liefst 80% van het internetverkeer betrekking heeft op video. Ik vertel je wat de voordelen zijn van video en je krijgt tips voor het opnemen van je eigen video’s.

Wat maakt video zo krachtig?

Onderzoek heeft aangetoond dat door het kijken van een video de inhoud veel beter blijft hangen dan wanneer je diezelfde boodschap in een tekst zou lezen. Bijna 60% van de kijkers weet drie dagen later nog waar de online video over ging, terwijl slechts 10% van de lezers zich na drie dagen nog kan herinneren wat er in de tekst stond. Kijken verslaat lezen. Een ander onderzoek van Videobrewery.com laat zien dat 64% van de B2B-kopers sneller geneigd is een product of dienst te kopen na het zien van een promotionele video. Tonen is dus vaak beter dan vertellen.

Voor bedrijven en professionals is video een prachtige tool die ze bijvoorbeeld kunnen inzetten om buitenstaanders een kijkje achter de schermen te geven. Zeker bij vacatures kun je met video je merk of organisatie voor (potentiële) sollicitanten veel menselijker maken. De video’s van bouwbedrijf Heijmans en webwinkel Coolblue illustreren dit mooi – check hun LinkedIn-pagina maar eens en laat je inspireren. Professionals kunnen met videomarketing goed laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Video wekt vertrouwen bij je potentiële klant.

Door consequent gebruik te maken van video krijgen je kijkers op LinkedIn een beter beeld van jou of jouw organisatie en leren ze jou of jouw organisatie beter kennen. Mensen willen graag zien met wie ze in zee gaan.

Tip 1: Een groot deel van ons brein is continu bezig met het verwerken van visuele informatie. Het bekijken van een video vergt over het algemeen minder van het brein dan het lezen van een tekst.

Tip 2: Bij het kijken en luisteren naar video worden sneller emoties aangesproken dan bij het lezen van een tekst. Zodra we een video bekijken worden de spiegelneuronen in onze hersenen actief en informatie wordt sneller verwerkt.

Videomarketing is een krachtige manier om jouw verhaal of het verhaal van je organisatie te vertellen. Uit onderzoek van videobedrijf Animoto.com blijkt dat je de kans op een succesvolle verkoop met 75% kunt vergroten door gebruik te maken van videocontent.

In de praktijk zie ik dat steeds meer bedrijven, professionals en freelancers gebruik maken van native video op LinkedIn. Soms hanteren ze een vaste format, maar vaak posten ze losse video’s. Zelf heb ik in 2018 ook een videoformat op LinkedIn geïntroduceerd: de LinkedIn Coffee Talk. In een korte ‘videosnack’ van maximaal 3 minuten deel ik elke maand een nieuwe LinkedIn-tip. Ik merkte al gauw dat LinkedIn-gebruikers begonnen te vragen wanneer er weer een nieuwe LinkedIn Coffee Talk kwam. Zodra je gaat werken met een vast format zul je merken dat dit over het algemeen beter aanslaat dan wanneer je telkens losse video’s plaatst. LinkedIn gebruikers hebben dan geen idee wat ze kunnen verwachten.

Waar moet de video over gaan?

Heb je geen inspiratie voor je video’s? Hier volgen enkele suggesties:

​» Recruitment video. Met een video kun je het verhaal van jouw organisatie veel beter overbrengen dan met platte tekst. De sollicitant krijgt zo een veel betere indruk van jouw organisatie. Het voordeel van video? Je kunt beleving overbrengen, je huidige medewerkers aan het woord laten en de sollicitant een kijkje op de werkvloer geven.

​» How-to video. Dat zijn video’s waarin je uitlegt hoe je iets maakt of doet. Een goed voorbeeld zijn de how-to video’s van Pelpina Trip. Zij vertelt in korte en praktische video’s hoe je zelf krachtige filmpjes maakt met je smartphone. Of check de pagina van Jac van Oord Potatoes. De vlog De Aardappelmeisjes kent inmiddels al 100 afleveringen, waaronder ook how-to video’s. Ook de heren van PPT Solutions delen in hun how-to video’s tips hoe je jouw PowerPoint-presentaties kunt professionaliseren.

​» Kennis delen. Deel je vakkennis of bespreek recente ontwikkelingen in jouw vakgebied.

» Q&A video. Verzamel via LinkedIn vragen van mensen uit jouw netwerk (oproep kan ook met video). Beantwoord die vragen vervolgens in een videoserie. Je hoeft niet alle vragen in één video te beantwoorden, maak er korte videosnacks van, met 1 tot 3 vragen per keer.

» Nieuws. Bespreek nieuws uit jouw vakgebied via video en deel jouw visie hierop. Je kunt reacties uitlokken door je kijkers te vragen ook hun mening of visie te delen.

» Kijkje achter de schermen. Een mooi voorbeeld is Hans Janssen, de CEO van DenkProducties. Hij plaatst regelmatig video’s op LinkedIn waarin hij LinkedIn-leden een kijkje achter de schermen geeft bij de evenementen die hij organiseert.

» Verhalen van klanten. Ook voor testimonials van klanten is video ideaal. Als klanten over hun positieve ervaring met jou of jouw organisatie vertellen komt dat geloofwaardiger over dan wanneer je dat zelf doet. Helemaal wanneer je je als kijker kunt identificeren met deze klant.

» Productvideo. Laat in een video jouw product zien. Dat hoeft niet supergelikt te zijn. Soms werkt een knullige maar authentieke video zelfs beter dan een professionele video.

» Bedrijfsvideo. Denk bij een bedrijfsvideo niet meteen aan de video’s die je een paar jaar geleden vaak zag: lange, saaie video’s die niemand uitkeek omdat ze veel te langdradig waren. Tegenwoordig zijn bedrijfsvideo’s veel korter en komen vooral de mensen die er werken in beeld. Geef in je bedrijfsvideo niet alleen droge informatie, maar laat ook emotie zien.

En ja, videocreatie is tijdrovender dan een stukje tekst typen. Want na het opnemen moet je jouw video ook nog editen en ondertitelen. Video moet bij je passen. Ben je ZZP’er en ben je cameraschuw, maar heb je een passie voor schrijven? Lekker blijven schrijven! Sta je wel open voor video, realiseer je dan dat je met één videootje weinig bereikt. Stippel een strategie uit, bedenk een format en post regelmatig en consistent.

Deel deze pagina op