Tips voor video op LinkedIn

Video is enorm krachtig. Onderzoek heeft aangetoond dat door het kijken van een video de inhoud veel beter blijft hangen dan wanneer je diezelfde boodschap in een tekst zou lezen. Bijna 60% van de kijkers weet drie dagen later nog waar de online video over ging, terwijl slechts 10% van de le- zers zich na drie dagen nog kan herinneren wat er in de tekst stond. Kijken verslaat lezen. Een ander onderzoek van Videobrewery.com laat zien dat 64% van de B2B-kopers sneller geneigd is een product of dienst te kopen na het zien van een promotionele video. Tonen is dus vaak beter dan vertellen.

Voor bedrijven en professionals is video een prachtige tool die ze bijvoorbeeld kunnen inzetten om buitenstaanders een kijkje achter de schermen te geven. Zeker bij vacatures kun je met video je merk of organisatie voor (potentiële) sollicitanten veel menselijker ma- ken. De video’s van bouwbedrijf Heijmans en webwinkel Coolblue illustreren dit mooi – check hun LinkedIn-pagina maar eens en laat je inspireren. Professionals kunnen met videomarketing goed laten zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Video wekt vertrouwen bij je potentiële klant. 

Door consequent gebruik te maken van video krijgen je kijkers op LinkedIn een beter beeld van jou of jouw organisatie en leren ze jou of jouw organisatie beter kennen. Mensen willen graag zien met wie ze in zee gaan. 

Tip 1. Een groot deel van ons brein is continu bezig met het verwerken van visuele informatie. Het bekijken van een video vergt over het algemeen minder van het brein dan het lezen van een tekst. 

Tip 2: Bij het kijken en luisteren naar video worden sneller emoties aangesproken dan bij het lezen van een tekst. Zodra we een video bekijken worden de spiegelneuronen in onze hersenen actief en informatie wordt sneller verwerkt. 

Videomarketing is een krachtige manier om jouw verhaal of het verhaal van je organisatie te vertellen. Uit onderzoek van videobedrijf Animoto.com blijkt dat je de kans op een succesvolle verkoop met 75% kunt vergroten door gebruik te maken van videocontent. 

In de praktijk zie ik dat steeds meer bedrijven, professionals en freelancers gebruik maken van native video op LinkedIn. Soms hanteren ze een vaste format, maar vaak posten ze losse video’s. Zelf heb ik in 2018 ook een videoformat op LinkedIn geïntroduceerd: de LinkedIn Coffee Talk. In een korte ‘videosnack’ van maximaal 3 minuten deel ik elke maand een nieuwe LinkedIn-tip. Ik merkte al gauw dat LinkedIn-gebruikers begonnen te vragen wanneer er weer een nieuwe LinkedIn Coffee Talk kwam. Zodra je gaat werken met een vaste format zul je merken dat dit over het algemeen beter aanslaat dan wanneer je telkens losse video’s plaatst. LinkedIn-gebruikers hebben dan geen idee wat ze kunnen verwachten.  

Tips voor video op LinkedIn

  1. Ondertitel je video’s. Altijd. LinkedIn is een stil medium en de meeste gebruikers zien jouw video zonder geluid en zullen hand- matig het geluid moeten aanzetten. Door het toevoegen van ondertiteling zorg je ervoor dat je direct de aandacht van de kijker pakt en dat je doelgroep ook langer kijkt. 

    Er zijn verschillende tools waarmee je een video handmatig kunt ondertitelen – zelf gebruik ik hiervoor Camtasia. Let ook op de lettergrootte, veel LinkedIn-gebruikers (80%) kijken video’s op hun mobiel en dan moet je ondertiteling nog wel te lezen zijn. Vind je het handmatig ondertitelen te veel werk? Dan kun je bijvoorbeeld de app Clips gebruiken. Deze app is ontwikkeld door Apple en be- schikt over automatische spraakherkenning zodat jouw tekst woord voor woord in beeld komt. 
  2. Vierkant formaat. De meeste mensen zijn geneigd om horizontale video’s te maken voor LinkedIn en dat is prima. Realiseer je echter dat een vierkante video prominenter in de tijdlijn van LinkedIn verschijnt; maar liefst 78% groter! Een vierkante video valt dus veel meer op in de tijdlijn van LinkedIn en zorgt voor meer views en interactie. Maar hoe doe je dat? Een foto maken in vierkant formaat is niet zo moeilijk, want die optie zit op elke mobiele telefoon. Maar helaas kun je met je mobiele telefoon – tot dusverre – nog niet filmen in vierkant formaat. Geluk- kig kun je hiervoor de app Clips gebruiken, die standaard in vierkant formaat filmt. Je kunt je video natuurlijk ook horizontaal opnemen en je video later in een videobewerkingsprogramma bijsnijden naar vierkant formaat. Houd daarmee dan bij de opname alvast rekening – een deel van het beeld zal namelijk wegvallen. Nog een voordeel (en direct ook een nadeel) is dat het bij een vierkante video niet uitmaakt hoe je je telefoon vasthoudt, rechtop of gekanteld. Het nadeel is, dat als je kijkers hun telefoon een kwartslag draaien naar horizontaal niet het volledige scherm benut wordt. 

  3. Deel kennis. Video op LinkedIn werkt fantastisch als jij daarin je (vak)kennis deelt. Voordat je begint, is het goed om na te denken over de vraag ‘wat levert deze video de kijker op?’ Zet het antwoord op die vraag ook in de begeleidende tekst van je bijdrage. 


  4. Laat jezelf zien. Dat klinkt logisch, maar je zou ook video’s kunnen delen waarin je zelf niet in beeld bent. Maar dat werkt veel minder goed. Mensen kijken graag naar mensen. Door jezelf te laten zien, ontstaat verbinding. Wees niet bang om dicht bij de camera te komen. Hoe verder je weg staat, hoe meer afstand je creëert tussen jou en de kijker. De eerste keer is altijd spannend, maar het wordt makkelijker als je het vaker doet. 

  5. De eerste 3 seconden. Het begin van je video is erg belangrijk. Start je video dus niet met een saaie en lange (en 5 seconden is al lang) introductie. Vertel direct waar je video over gaat en wat de kijker kan verwachten. Vervolgens start je met de inhoud. LinkedIn-gebruikers haken echt af als je langdradig of onduidelijk bent. Kom direct ter zake. 

  6. Kijk in de camera. Dat klinkt logisch, maar zeker als je gaat vloggen met je smartphone, ben je vaak geneigd om naar jezelf te kijken en niet naar de camera. Het is belangrijk dat je de kijker aankijkt en daarvoor moet je dus recht in de camera kijken. 

  7. Kort en krachtig. Op LinkedIn kun je video’s plaatsen van maximaal 10 minuten. In de praktijk blijkt dat de gemiddelde LinkedIn-gebruiker dat véél te lang vindt. Houd je video dus kort en krachtig, tussen de 30 seconden en maximaal 3 minuten, afhankelijk van je boodschap en het script. 

Veel succes! 

Deel deze pagina op